Suur-Saimaan Wanhat Laiwat

Search
Close this search box.

M/S 

Hemppa

Rakennettu: 1950.

Valmistaja: Veljekset Viinamäki Iistä (myöhemmin Iin Teräsvene).

Alkuperäinen käyttötarkoitus: Hinaaja.

Omistaja: Pertti Karinen.

Kotisatama: Marina Saimaan Portti, Lappeenranta.

Pituus: 9.5 metriä.

Leveys: 3 metriä.

Syväys: 1.6 metriä.

Paino: 10 tonnia.

Veljekset Viinamäki Iistä rakensi aluksen 1950 luvulla, nimeksi tuli Matti.

Hinausyrittäjä Kauko Korvala Iistä hankki aluksen, nimeksi tuli Antti 2. Hänellä oli useita Antteja. Korvala vaihtoi moottoriksi 11-litraisen Scanian. Alkuperäinen kone ei ole tiedossa.

1970-luvulla raumalainen Seppo Kosklin osti Antti 2:n sukellustukialuksekseen. Hän muutti kansirakenteita ja katkaisi perän. Kone asennettiin perään takaperin kulmavaihteen kanssa. Nimi vaihtui Hempaksi.

Kosklin teki töitä Kokemäenjoen suussa Kari Muhujärvelle, joka osti aluksen ja vei mukanaan Lappiin Kitiselle 1980-luvulla.

Pertti Karinen osti aluksen vuonna 2000 Muhujärveltä, Pelkosenniemeltä Suvannon kylästä, ja siirsi sen Lappeenrantaan. Moottoriksi hankittiin Ford suora kuutonen. v. 2002 rakennettiin uusi ohjaamo, ja sisätilat remontoitiin asuttavammiksi. Alus maalattiin ”Saimaan väreihin”. Sisustaminen jatkuu edelleen.

Nykyään Hemppa on pirteä eläkeläinen, joka on käynyt mm Savonlinnassa, Mikkelissä, Kuopiossa, Juankoskella, Joensuussa, Tuusniemellä ja Uudessa Valamossa. Monet pienemmätkin kylät ja saaret on tutkittu. Summan venereittikin (Muuruvesi – Riistavesi – Summa – Suvasvesi) on ajettu.

Hempalla voi ajaa vaikka kuravellissä, sillä jäähdytys on suljettu kierto kaksoispohjassa, Saimaasta otetaan vettä vain perunoiden pesuun ja saunomiseen. Norppa tulee joskus katsomaan, että mikä kumma siellä puksuttaa.