Suur-Saimaan Wanhat Laiwat

Search
Close this search box.

M/S 

Notre Dame

Rakennettu: 1933.

Valmistaja: Weerter Scheepsbouw Mij., Weert, Hollanti.

Alkuperäinen käyttötarkoitus: Kanavahinaaja.

Omistaja: Jutta Narjus ja Olli Varjonen.

Kotisatama: Kanavansuun Perinnelaivatelakka, Lappeenranta.

Pituus: 9.1 metriä.

Leveys: 2.8 metriä.

Syväys: 1.3 metriä.

Paino: 13.5 tonnia.

Moottori: Bolinder-Munktell 1053, 1950-luvulta.

Teho: 35 hv.

Vaihteisto: Bolinder-Munktell.

Alkuperäinen kone: Deutz diesel type O.M.Z. 122, vm. 1931.

Omistajahistoria:
1933 P. Simonet, Haccourt, Belgia
1975 J. Verberght, Liege, Belgia
1986 Tuntematon, Panheel, Hollanti
1999 G.M. Stipdonk, Leiden, Hollanti
2000 A.J.M. Juffermans, Oegstgeest, Hollanti
2014 J. Narjus & O. Varjonen, Suomenlinna, Saimaa

M/S Notre Dame siirtyi heti valmistuttuaan Hollannista Belgian kanaville ja Maas-joelle. Reilun 50 työvuoden jälkeen Notre Dame ajoi Maas-jokea ylös ja palasi synnyinseudulleen Hollantiin. Samalla joella työt jatkuivat 2000-luvulle, jolloin Meidän Rouwamme vihdoin jätti Maas-joen ja pääsi ansaitulle eläkkeelle. Puuseppä Juffermans kunnosti Notre Damen pieteetillä vanhaa, alkuperäistä hinaajaa arvostaen. Pienet tilat oli käytettävä tehokkaasti. Keulaan nikkaroitiin salonki ja pentteri, peräosastoon nukkumapaikat ja wc.

Karu hinaajan tunnelma säilytettiin, mm. sisäpuolelle jätettiin näkyville rautakyljet niittauksineen ja alkuperäisillä rautaisilla luukuilla suljetaan edelleen peräosasto ja konehuone. Käytössä on kettinkiohjaus ja toimiva hinauskoukku pollareineen.

Myöhään syksyllä 2014 osui Ollin silmiin myynti-ilmoitus pikku hinaajasta Oegstgeesissa, Amsterdamin eteläpuolella, Hollannissa. Kuukauden kuluttua Notre Dame ajettiin Hollannin ja Saksan kanavien kautta Travemündeen, josta se laivattiin Helsinkiin. Syntymäpäivänään 30.10.2014 Notre Dame kiinnittyi Suomenlinnan laituriin. Seuraavat kaksi vuotta Dame seikkaili saaristomerellä, Ahvenanmaalla ja Suomenlahdella. Kesällä 2017 käväisimme Saimaalla. Kanavahinaaja tunsi olonsa kotoisaksi ja palasimme seuraavana kesänä jälleen Saimaan kanavan kautta Vuoksen vesistöön. Jäimme tänne. Kiintopisteenä Saimaalla on Kanavansuun perinnelaivatelakka ja sen väki.